Wandelen

La Cabanasse – Sauto – Planès – Fontpédrouse

Deze route met gevarieerde landschappen biedt de mogelijkheid om reizen met de gele trein, wandelen en zwemmen in de baden van Saint-Thomas-les-Bains te combineren.

4.30uur / 10,5 km

situation

LIGGING
Fontpédrouse, op 70 km ten westen van Perpignan via de N116

parking

PARKEERPLAATS
Station van Fontpédrouse (neem de trein en stop bij La Cabanasse)

en-chemin

ONDERWEG TE ONTDEKKEN
Gele trein, de brug van Gisclard, de baden van Saint-Thomas

ERFGOED
Een trein als geen ander
De gele trein is een van de parels van het departementale erfgoed. In gebruik genomen op 18 juli 1910, circuleert de “kanarie”, zoals de lokale bevolking het liefkozend noemt, op de hoogste spoorlijn zonder tandwiel van Frankrijk.
Het verbindt Villefranche-de-Conflent met Latour-de-Carol en is op 1592 meter boven de zeespiegel bij station Bolquère-Eyne op het hoogste punt.
Een bochtig traject, hellingen op 60% … om het bouw van de lijn uit te voeren, moesten de ontwerpers vindingrijk zijn. En bouw met niet minder dan zevenhonderd creaties. Waaronder de beroemde Gisclard-brug. Sinds 1997 geclassificeerd als historisch monument, was het de eerste hangbrug ter wereld die ontworpen was om het treinverkeer te ondersteunen.
Een technisch hoogstandje.

MARKERING
Geel, behalve in de stad

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Deze route is onderhevig aan treintijden. De treinrit is tegen vergoeding.

1, Vanaf het station La Cabanasse, gaat u naar beneden naar rechts richting het centrum. Neem vervolgens de straat aan de linkerkant (wit-rode markering van GR® 10). Steek de kleine brug aan de rechterkant niet over, maar ga rechtdoor. Vervolg het pad dat langs de spoorlijn loopt en ga onder de spoorwegbrug door. De weg wordt een pad. Neem de brug en kom aan bij de Mas de la Cassanye.

2, Na de Mas gaat u rechtsaf bij het steile pad, steekt u de rivier ‘Tet’ over op de stenen brug en vervolgt u het pad naar rechts. Ga voorbij aan het station van Planès en onder de spoorwegbrug door.

3, Sla net na de brug linksaf op het pad (niet duidelijk aangegeven) dat over de Gisclard-brug loopt. Blijf rechtdoor gaan en negeer twee paden aan de linkerkant. Ga langzaam omhoog om een ​​kruising te bereiken die uitkijkt over de Riberola-vallei.

4, Daal de vallei af naar de warmwaterbaden van St. Thomas. Loop hier langs en bereik de parkeerplaats en ga rechts van de betonnen treden af om een ​​breed pad te vinden. Ga op twee kruispunten rechtdoor op 800m.

5, Ga links door het bochtige pad naar beneden. Snij de D28 af, ga verder op het tegenovergestelde pad, steek de brug over de rivier ‘Tet’ over en ga verder op de D28 (opgelet!) gedurende 300 m. Sla rechtsaf, steek Fontpédrouse over, volg de N116 (opgelet!) en neem de tweede weg links om terug te gaan naar station 6.