Wandelen

L’Albère

Deze wandeling is een reis naar het hart van de Albère, langs de kurkeikenbossen, de geschiedenis en de geheimen. Van hunebedden tot grotten gelegen tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee.

3 uur / 6 km

situation

LIGGING
L’Albère, op 37 km ten zuiden van Perpignan via de D900 en D71

parking

PARKEERPLAATS
Bij het gemeentehuis (la mairie)

en-chemin

ONDERWEG TE ONTDEKKEN
Hunebed de Na Cristiana, kapel, Puig Sant-Cristau

ERFGOED
Het hunebed Na Cristiana
De sinds 1887 geïdentificeerde hunebed is in 1970 bestudeerd en gerestaureerd door Jean Abélanet. Met een kamer van ongeveer 5 meter lang is het een van de grootste hunebedden in het departement. Tijdens de restauratie zijn de afdekplaat en een van de steunen herstelt. De contouren van de grafheuvel eromheen waren niet goed gedefinieerd. In de buurt van het monument kunt u de granieten platen met fijne nerven zien, waaruit de platen werden gewonnen. De opgraving van de kamer en uit de omgeving leverde Romeinse en middeleeuwse scherven op die getuigen van de vele verbouwingen van het gebouw. Tevens is er keramiek gevonden die dateert uit het late Neolithicum (ongeveer 2200 jaar voor Christus), de periode van zijn bouw.

MARKERING
Geel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Diverse lastige passages

1. Ga langs het gemeentehuis (la mairie) voorbij, langs de herberg en volg de weg ongeveer 250 meter tot aan het pad dat rechts het bos in loopt.

2. Neem het rotsachtige pad dat steil omhoog het bos in klimt en leidt naar het hunebed van Na Cristiana.

Blijf het hunebed aan je linkerhand verlaten. Sommige lastige passages, met prachtige uitzichten, volgen elkaar op totdat u een klein plateau bereikt

3. Het pad daalt een beetje af in het bos (een aantal lastige passages met overhangende gedeeltes) en gaat weer op hoog naar een plateau met vrij uitzicht, de bergpas Llinas

4. Hou rechts aan, bergopwaarts, tot aan de bergpas Branca.

5. Het rotsachtige en steile pad leidt naar de top van Puig Sant-Cristau. Omzeil aan de linkerkant de gerestaureerde kapel die zich bovenaan bevindt door af te dalen via het steile rots pad (voorzichtig!).
Loop door tot aan de bergpas Coll de la Font.

6. De afdaling gaat via het pad door het bos (een beetje steil en soms wat glad). Dit pad komt uit op de weg die voor de herberg Can Joan langsgaat.

Loop terug naar de parkeerplaats.