Wandelen

L’Albère – Laroque-des-Albères

Een gemakkelijke wandeling om, vanaf de top van de Albères, een van de mooiste panorama’s van Frankrijk te ontdekken.

1h30 / 6 km

situation

LIGGING
Coll de l’Ullat, op 12 km ten oosten van Le Perthus
via de D71 en D71A

parking

PARKEERPLAATS
Voor de herberg van de Coll de l’Ullat

en-chemin

ONDERWEG TE ONTDEKKEN
La Reina de las Fonts fontein, eeuwenoude pijnbomen, een prachtig uitzicht op Figueras, sneeuwputten, parmantige kleine beuken, verbogen door de wind.

ERFGOED
De grens en smokkelwaar in de negentiende eeuw
Het verdrag van de Pyreneeën van 1659, waarbij de Roussillon werd losgemaakt van de rest van Spanje, heeft de nauwe banden tussen de bevolking aan beide zijden van de Albères niet verstoord. De grens heeft aanleiding gegeven tot intense smokkelwaar: koffie, suiker, tabak en later “katoenen goederen”, verborgen in karren. Ook werden de goederen op de ruggen van mannen gedragen die overstaken via Requesens langs de bergpassen Coll de l’Ullat en Neulós. Vanaf 1840, met de onrust in Spanje, word op grote schaal de handel in wapens en goud toegevoegd. Konvooien bestaan uit vier tot zes personen, soms meer. De afstanden zijn kort, de bergpassen zijn niet te hoog om te bewandelen en bieden vele verstopmogelijkheden. Smokkelwaar treft de hele samenleving (muilezeldrijvers, boeren, herders …) die bandes vormen onder leiding van een hoofdman, gevreesd en bewonderd door iedereen voor zijn durf. Ramon Falipou Tocabens, de leider van de beroemde “Trabucayres” die regeerde over de Albères, de Vallespir en Ampurdan is een van hen.

MARKERING
Wit-rood

MOEILIJKHEIDSGRAAD
De wandeling wordt afgeraden bij sterke wind (de tramontane + de 60 km/u), omdat het bergpad dat naar de piek leidt, erg bloodgesteldt is aan de wind.

1. Vanaf de parkeerplaats gaat u het pad op (GR® 10) dat rechts begint, tussen de herberg en de weg (magnifiek eeuwenoud pijnbomen dennenbos met verfrissende schaduw in de zomer). Het pad verlaat plotseling de pijnbomen en vervolgt de klim, rechtdoor, in een beukenbos waar de helling toeneemt. Loop om de rots Foirós heen naar een platter gedeelte aan het einde van het bos.

2. Vertrek vervolgens op de linkerflank in het bos en altijd aan de noordzijde van de helling (vrij zicht naar richting Figueras en de uitlopers van de Catalaanse Garrotxes). Het pad komt uit het bos net voor de weg die naar de TV antennes leidt.

3. Via het pad dat boven aan de rechterkant de volledig bergrand verbindt, vermijd u de doorgaande weg. U komt al snel uit op de bergkam Coll del Pou en de grensovergang (verwijderbare slagboom) met het kasteel van Requesens dat uit goed kunt zien liggen de in de vallei. > Een korte omweg is mogelijk door het pad naar het zuiden te nemen (10 minuten lopen) om een ​​zeer goed gerestaureerde sneeuwput te ontdekken (streepjes op de kaart).

4. Ga verder op het aangrenzende pad tot aan de top van Puig Neulós (uniek panorama met uitzicht op de Golf van Lion, de Narbonne en de Clape berg, de imposante bergen van het Massief centraal (met Bergpiek Nore en Caroux) en de berg Saint-Clair boven Sète).

5. Ga terug dezelfde weg terug.