Wandelen

Collioure – Port-Vendres

Ontdek de terrasvormige wijngaarden, groeiend op de hellingen van de bergen, gelegen tussen prachtige stenen en struikgewas, aangrenzend aan de Middellandse zee

3 uur / 10 km

situation

LIGGING
Collioure, op 28 km ten zuid-oosten van Perpignan via de D914

parking

PARKEERPLAATS
Parkeerplaats van Fort Royal (betaald parkeren)

en-chemin

ONDERWEG TE ONTDEKKEN
De Hermitage Notre-Dame-de-Consolation, museum voor moderne kunst, wijngaarden, Fort Saint-Elme.

ERFGOED
Collioure, stad van de schilders
Het is moeilijk om onverschillig te blijven voor de zon, de warmte en de mediterrane charme van Collioure.
Vanaf de oudheid hebben de Griekse en Romeinse navigators hier regelmatig halt gehouden.
Tussen 1276 en 1344, hebben de Catalaanse koningen van Mallorca een adellijke titel geven aan de kleine havenstad en hun zomerkwartier aan zee gevestigd.
Zij hebben op de overblijfselen van oude Romeinse gebouwen, het koninklijke kasteel gebouwd, welke nu het embleem van de stad is.
In de twintigste eeuw trekt de buitengewone helderheid en lichtinval van Collioure veel prestigieuze kunstenaars (Picasso, Mucha, Braque, enz.) aan.
Het is ook hier dat Matisse en Derain in de zomer van 1905 het fauvisme creëerden. Vandaar dat de bijnaam ‘stad van de schilders’ aan de stad werd toegeschreven.

MARKERING
Geel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Geen

1. Vanaf de parkeerplaats gaat u naar de rotonde. Neem de straat tegenover de ‘rue du temple’ die links omhoog gaat. Ga onder het spoor door en ga rechtdoor de, rue de la Galère op. Ga rechtdoor op het kruispunt op het pad van Consolacio (Aangegeven op de borden “Consolation”), tot aan een kruispunt.

2. Ga naar boven naar links (Op het bord “Consolation”): de weg verlaat het dorpje en komt uit op terrasvormige wijngaarden. Ga onder een viaduct door en ga rechtdoor. Loop ongeveer 120m voorbij de kapel van Sainte-Thérèse en ga een paar meter naar links.

3. Ga richting de kapel Notre-Dame-de-Consolation over de betonnen en verharde oprit die rechts begint. De oprit loop na 150m uit op een vlak gedeelte, hier gaat u van af en neemt u links de paar traptreden richting de kapel.

4. Neem dezelfde weg terug. Neem het kleine weggetje naar rechts en loopt af in de vallei, en gaat over op een wandelpad en komt uit bij een klein weggetje.

5. Sla rechtsaf om omhoog te gaan naar Bergkam ‘Coll de Molló’. Ga links naar Port-Vendres. Na 400 m arriveert u bij de Bergkamp de ‘Col de Mara Cara’ (uitzicht op Port-Vendres).

6. Ga links het pad van de DFCI nr. AL 45 op. Loop over het hoogste punt van het circuit (uitzicht op Fort Saint-Elme). Neem vervolgens een lange afdaling via het hoofdpad aan de rechterkant. Deze gaat uit op een weg; het leidt rechtstreeks naar Fort Dugommier. Loop langs het fort.

7. Achter een grote rots, vind u links het begin van een pad. Hij gaat vrij snel rechtsaf langs een muur. U komt uit een het “balkon met uitzicht op Collioure” welke uitloopt naar het Fort St. Elme.

8. Vanaf de weg aan de voet van het fort, naderen we de afdaling naar Collioure via een pad aan de linkerkant, en neem vervolgens rechts onderaan de helling.

9. Bij de betonnen oprit gaat u richting de molen die u aan de rechterkant voorbij gaat. Een reeks trappen leidt vervolgens naar de zijkant van het Museum voor Moderne Kunst: via de linkerkant komt u uit bij de baai van ‘La Balette’. Ga door naar links en dan omhoog naar de parkeerplaats.